Voetreflexmassage

Een voetreflexmassage is een massage die uitgaat van de voetreflexologieHet wordt ook wel reflexologie of voetreflexzonetherapie genoemd. Voetreflexologie is alternatieve geneeswijze en een aangename, natuurlijke en veilige methode om je gezondheid te bevorderen. Volgens de voetreflexologie staan alle organen en lichaamsdelen via meridianen in verbinding met plaatsen op de voeten. De voetzool is ingedeeld in zones die overeenkomen met delen in het lichaam zoals het hart en de lever. Massage van deze zones stimuleert een onbelemmerde energiedoorstroming in het hele lichaam. Aan de voetzool kun je voelen welk orgaan uit balans is. Reflexologie meent dat energiedoorstroming de basis is van de gezondheid en dat ziekte ontstaat door energieblokkeringen. Reflexzonetherapie komt oorspronkelijk uit China.

Voetreflexmassage is een drukpuntmassage waarbij druk wordt uitgeoefend op reflexzones in de voet. Het werkt pijnverlichtend en preventief. Tijdens de massage wordt geen medische diagnose gesteld. Het is geen vervanging van een medische behandeling. Het is een aanvullende behandeling gericht op zelfgenezing en meer vitaliteit.

Waar komt het vandaan?

De hedendaagse voetreflexologie is gebaseerd op eeuwenoude medische tradities uit Egypte, Noord-Amerika en - in het bijzonder - China. De oudste vorm van voetmassage in China is waarschijnlijk de “stone-stepping”-massage. Hierbij liep men over cirkelvormige kiezelpaden, ook wel reflexologiepaden of blotevoetenpaden genoemd. Het lopen op deze paden verbeterde de gezondheid. Men ontdekte dat ouderen een duidelijke verbetering kregen in hun mentale en lichamelijk welzijn. Het verbeterde hun kwaliteit van leven.

De moderne voetreflexologie werd herontdekt door de Amerikaanse arts Dr. William Fitzgerald. Hij noemde het zonetherapie. Hij deelde het menselijk lichaam op in tien lengtezones; vijf aan elke kant van de middellijn van het lichaam. Hij noemde deze zonelijnen de tien onzichtbare energiekanalen die door het lichaam lopen, met elke lijn als centrum van de betreffende orgaanzone. Elke zone was volgens hem te behandelen via massage aan voeten of handen. Later kwamen er nog verticale banen bij. Fitzgerald onderwees zijn methode aan artsen en therapeuten. In 1917 publiceerde hij zijn eerste boek Zone Therapy, or Relieving Pain at Home. Om pijn te verlichten, oefende hij druk uit op verschillende delen van de vingers. Toch was er niet veel belangstelling voor zijn boek. Dokter Joe Riley, een vriend van Fitzgerald, nam het initiatief om het werk van Fitzgerald bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. Toch is hij niet degene die de reflexzonetherapie echt bekendheid heeft gegeven. Dat is fysiotherapeute Eunice Ingham geweest. Zij kwam erachter dat voeten gevoeliger zijn dan de handen en begon vanaf 1930 haar theorie van de voetreflexzonetherapie te ontwikkelen. Hieruit is de zogenaamde Ingham-drukmassage-methode ontstaan. De uitgang van deze theorie is, dat de voetzool een 'kaart' is van de rest van ons lichaam. In 1938 verscheen haar boek Stories the Feet Can Tell, waarin ze haar methode beschreef. Eunice Ingham werd bekend als de “moeder van de reflexzonetherapie”. Tot op de dag van vandaag wordt deze methode nog gebruikt en onderwezen door o.a. haar neef Dr. Dwight C. Byers. Inmiddels wordt het steeds bekender dat deze methode  de gezondheid bevordert. Dit wordt zelfs erkend door veel zorgverzekeraars.

Hoe ziet een voetreflexmassage eruit?

Tijdens het eerste consult zal Christine kort ingaan op de werking van reflexologie en luistert zij naar de noden van de cliënt.
Indien gewenst, wordt ingegaan op de medische voorgeschiedenis,
bepaalde verwachtingen, vragen,…
Daarna begint de eigenlijke sessie met enkele ontspannende grepen die meteen de voeten aangenaam los maken.
Nadien worden beide voeten apart of gezamenlijk bewerkt (drukpunten) waarbij rekening wordt gehouden met aangegeven probleempunten.

Een sessie duurt ongeveer 1 uur.
Het is wenselijk losse kledij te dragen,
zodat je gemakkelijk en ontspannen kan liggen en er tot aan de knie kan gewerkt worden.

Effecten

De effecten die je van een voetreflexmassage kunt merken, zijn onder andere:

  • Ontspanning
  • Betere bloed- en energiedoorstroming
  • Harmonisatie van het centrale zenuwstelsel
  • Loslaten van opgehoopte afvalstoffen
  • Betere maag- en darmfunctie
  • Herstel van fysiek en mentaal evenwicht
  • Verhoogde immuniteit
  • Verbeterd slaappatroon